Artikkelit

Eläinkirjoja pukinkonttiin? Kokosimme 24 ajankohtaista lahjavinkkiä

Eläinten käyttäytymiseen, tunteisiin ja etiikkaan liittyvää kirjallisuutta julkaistaan yhä enemmän. Tutustu ajankohtaisiin uutuuskirjoihin ja valitse suosikkisi.
30.11.2023 Sonja Blom 12 min
Kuva: Pixabay
Eläinten käyttäytymiseen, tunteisiin ja etiikkaan liittyvää kirjallisuutta julkaistaan yhä enemmän. Tutustu ajankohtaisiin uutuuskirjoihin ja valitse suosikkisi.
30.11.2023 Sonja Blom 12 min
1.    Laura Gustafsson: Mikään ei todella katoa (Otava 2023)

Eläinteollisuus on aikamme kauhu ja synti, joka on edelleen monelta piilossa. Laura Gustafssonin romaani johdattelee eläinten oikeuksiin riipaisevasti ja samalla vetävästi kirjan eläinoikeusaktivisti-päähenkilön kokemusten kautta. Teos on sekä tietokirjana että kaunokirjallisesti ansiokas. Ei ole ihme, että kirja oli ehdolla myös ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.

 

Kuva: Otava

2.    Anna-Kaisa Pitkänen: Eläinten hoivassa (Kirjapaja 2023)

Eläinten hoivassa on tieteellisesti tärkeä sukellus eläinten merkitykseen hoivatyössä. Toisaalta kirja luo laajemman katsauksen siihen, millaisia merkityksiä muunlajisilla eläimillä ja niiden läsnäololla voi olla elämässämme. Kirja esittelee jatkuvassa kasvussa olevan eläinavusteisen terapian kentän käytännön ja teorian tasolla. Samalla teos sisältää kiinnostavaa ja filosofististakin pohdintaa siitä, miten me kaikki maan päällä tarvitsemme toisiamme.

 

Kuva: Kirjapaja

3.   Antti Haataja: Tappajat (Tammi 2023)

Suurpedot ovat yksi viime kuukausina eniten huomiota saanut eläinaihe, eikä syyttä. Ihminen ei osaa suhteuttaa itseään eläimeen, joka voisi teoriassa olla myös hänelle vaaraksi. Petoeläin on uhka, jota pelkäämme sen vierauden takia. Antti Haatajan Tappajat avaa tuoreen ikkunan suurpetojen, erityisesti suden, elämään ja mieleen. Kauniita kuvia pursuava teos kutittelee uusia ajatuspolkuja pohdinnallaan, avaamalla oven sinne mikä on yleensä piilotettua: siihen, mitä luonnossa todella tapahtuu, kun ihminen ei ole katsomassa.

Kuva: Tammi

4.    Helena Telkänranta: Millaista on olla koira (SKS 2023)

Helena Telkänrannan Millaista on olla koira? päivittää koiranomistajan tiedot nykypäivän tasolle ja murtaa myyttejä eläinten käyttäytymisestä: kuononpään nuolaisu ei aina liitykään ruokaan, ja hännänheilutus voi olla myös merkki hermostuneisuudesta. Jokaista koiraihmistä puhutteleva kirja tekee yhteiselosta ihmisen parhaan ystävän kanssa entistä antoisampaa.

 

Kuva: SKS

5.   Elisa Aaltola: Puhe eläinten puolesta (Into Kustannus 2023)

Elisa Aaltolan uutuuskirja on jälleen kerran yksi vuoden tärkeimmistä eläinaiheisista teoksista. Puhe eläinten puolesta käsittelee sitä, miten kieli kuvaa, muokkaa ja luo sitä, miten käsitämme asioita ja maailmaa: miten käytämme kieltä välineenä oman ihmislajimme erityisyyden korostamiseen. Kirja kurottaa ihmistajunnan ulkopuolelle, paikkaan, jossa voisimme nähdä kaikki asiat sellaisina kuin ne ovat.

Kieltä on pitkään pidetty ihmisen erityislaatuisuuden merkkinä, mutta todellisuudessa kaikki ympärillämme puhuu ja kertoo. Meidän täytyy vain oppia kuuntelemaan.

 

Kuva: Into Kustannus

6.    Marjut Hjelt: Jänis (SKS Kirjat 2023)

Jänikseen liittyviä taruja löytyy oikeastaan kaikista kulttuureista. Marjut Hjelt on koonnut yksiin kansiin kiehtovia taruja pitkäkorvasta ympäri maailman. Teos on samaan aikaan informatiivinen ja taianomainen, se kuljettaa jäniseläinten mitä moninaisimpiin seikkailuihin. Kirja sopii oikeastaan kaikenikäisille – iltasaduksi niin lapsille kuin aikuisillekin. Tiedätkö, millainen yhteys jäniksellä ja kuulla kansantarujen mukaan on? Tämän kirjan luettuasi tiedät.

 

Kuva: SKS

7.    Tiina Ollila: Poliittiset eläimet (Vastapaino 2023)

Poliittiset eläimet on kattava läpileikkaus eläinoikeuksien tilanteesta ja historiasta erityisesti Suomen näkökulmasta. Tiina Ollilan omien kokemusten ja havaintojen läpi värittyvä teos muistuttaa siitä, että henkilökohtainen on poliittista. Kirja saa erityistä kiitosta siitä, että se pohtii eläinoikeuskysymystä niin monesta näkökulmasta.
Teos piirtää realistisen kuvan siitä, miten eläimet koskettavat lähes kaikkia elämän ja ajattelun osa-alueita. Ollilan ääni sitoo aiheet vaikuttavaksi ja tärkeäksi kokonaisuudeksi.

 

Kuva: Vastapaino

8.    Iida Turpeinen: Elolliset (S&S 2023)

Elolliset on todellinen suurromaani, joka matkustaa läpi aikojen ja paikkojen – kiintopisteenään erään lajin, stellerinmerilehmän, sukupuuton tarina. Kirja kertoo yhtä lailla ihmisistä kuin muunlajisistakin. Se saa lukijan miettimään, mikä on todella vastuumme ja vaikutuksemme luonnon muutosten keskellä. Teos on ehdottomasti yksi vuoden kirjallisuuden tapauksista, ja se oli ehdolla myös Finlandia-palkinnon saajaksi.

 

Kuva: SKS

9.    Satu Saarikko & Limppu Witick: Suojele luotujasi (Kirjapaja 2023)

Satu Saarikon ja Limppu Witickin teos koskettaa. Kirja koostuu runoista, rukouksista ja maalauksista, jotka kaikki säteilevät rakkautta ja kunnioitusta luontoa ja eläimiä kohtaan. Teos herättelee lukijan myötätuntoa empaattisella, kauniilla ja samaan aikaan leikkisällä tavalla. Suojele luotujasi sopii niin nuoremmille kuin vanhemmillekin lukijoille, jotka ovat valmiita herkistämään sydämensä kaikkea luotua kohtaan.

 

Kuva: Kirjapaja

10.  Kaisa Pulakka: Kesyttömät (Atena 2023)

Kaisa Pulakka sukeltaa teoksessaan eläinmyytteihin. Kesyttömät on fyysisesti kaunis: se muistuttaa vanhanajan bestiaareista, jotka olivat kokoelmia eri eläimistä tai muista elämänmuodoista sekä niiden hengellisistä merkityksistä. Pulakan teos ottaa myytteihin henkilökohtaisen, mutta tutkivan otteen, ja kirjaan uppoutuneena oppii niin eläimistä, historiasta kuin ihmiskunnan läpi virranneista tarinoistakin. Samalla pääsee nauttimaan kirjan kauniista kuvituksista.

Bestiaareihin verrattuna kirjan ote on myös nykyaikaan sopivammin kriittinen: Kesyttömät herättelee tarkastelemaan myös omaa eläinsuhdetta uudesta näkökulmasta.

 

Kuva: Atena

11.  Helena Telkänranta: Millaista on olla kissa? (SKS 2023)

Millaista on olla kissa puhuttelee jokaista kissaihmistä: arvaamattomalta näyttävän käyttäytymisen takaa löytyy loogisia syitä, ja kissan kiintymys perheenjäseniään kohtaan osoittautuu syvemmäksi kuin moni on uskonut. Telkänrannan suosittu teos tekee yhteiselosta kehräävän perheenjäsenen kanssa entistä antoisampaa.

 

Kuva: SKS

12.  Simen Saetre & Kjetil Ostli: Vieras laji – kuinka lohesta tuli miljardibisnes (Gummerus 2023)

Moni mieltää kalan syömisen edelleen nisäkkäänlihan syömistä pienemmäksi pahaksi, ja ”Norjan lohta” ostetaan koteihin kilokaupalla aivo- ja sydänterveyttä tukemaan. Lohen matka lautaselle on kuitenkin kaikkea muuta kuin luonnollinen – siinä kärsivät niin itse kalat, ympäristö kuin myös lohen lihan himoitut terveysvaikutukset.

Lohenkasvatus on kasvavissa määrin tehotuotantoa, jonka kiemuroihin ja salaisuuksiin teos paljastavasti ja tarkkanäköisesti sukeltaa. Teos kertoo lohen lisäksi paljon ihmisestä ja ihmisen häikäilemättömyydestä mammonan toivossa.

 

Kuva: Gummerus

13.  Pasi Klemettinen: Karhu – Pohjoisten kansojen myyttejä (SKS Kirjat 2023)

Karhut ovat herättäneet mediassa huomiota viime vuosina erityisen paljon, ja siksikin Pasi Klemettisen teos on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Lähes jokaiselle tekisi hyvää palata sen juurille, miten rikas ja kunnioittava suhde eri kansoilla – erityisesti täällä pohjoisessa – karhuihin on ollut. Karhulla on ollut suomalaisenkin sielunmaisemassa kiistämätön paikkansa, joka on nykyaikana päässyt unohtumaan.

Tämä teos auttaa uppoutumaan karhun myyttisen merkityksen alkujuurille. Samalla se saa lukijan tarkastelemaan uudella tavalla sekä omaa että nyky-yhteiskunnan suhdetta karhuihin.

 

Kuva: SKS

14.  Hannu Itkonen: Eläimet urheilijoina ja kamppailijoina (Vastapaino 2023)

Suhteemme eläimiin on murroksessa, ja tämä asettaa myös erilaiset eläimiin liittyvät harrastukset kriittisen tarkastelun alle. Eläinurheilu on noussut puheenaiheeksi esimerkiksi kilpahevosiin kohdistuvan väkivallankäytön myötä. Hannu Itkosen kirja leikkaa läpi eläinurheilun historian, mutta samanaikaisesti se tarjoaa kiinnostavan ikkunan koko eläinsuhteeseemme kautta aikojen.

 

Kuva: Vastapaino

15.  Aura Koivisto: Harhamat (Into 2023)

Aura Koiviston romaani on kunnianhimoinen pyrkimys ymmärtää muunlajisten elämää – kuitenkin samalla ihmisyyttä unohtamatta. Mikä oikeastaan erottaa ihmisen muista eläimistä? Ovatko erot asioita, joista saamme olla ylpeitä? Millaista on olla ihmisyyden ja eläimenä olon välissä? Kirja pohtii kysymyksiä fantasian keinoin, uudenlaisia näkökulmia avartaen. Uniikki lukukokemus on taattu, kun lähimetsät puhkeavat eloon aivan ennennäkemättömällä tavalla. Lue Eläinten ystävä -lehden arvostelu kirjasta.

Harhamat-kansikuva

Kuva: Into Kustannus

16.  Erkki Korpimäki: Helmipöllö. Metsän ja ihmisen hyvinvoinnin vartija. (Tammi 2023)

Erkki Korpimäen häikäisevän kaunis teos esittelee meille monille melko tuntemattomaksi jääneen metsiemme eläjän, helmipöllön. Teos on kattava katsaus helmipöllön elämään, ja niihin elämiin, joihin pöllö ekologisesti kietoutuu – ihminen toki mukaan lukien. Helmipöllö on korvaamaton osa monimuotoista luontoamme, ja sen elämä avautuu teoksessa kaikessa kiehtovuudessaan. Taidokkaat kuvat kruunaavat kokonaisuuden.

 

Kuva: Tammi

17.  Jessica Haapkylä: Merten jättiläinen (Into 2023)

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas Merten jättiläinen käsittelee ravisuttavalla tavalla maailmamme nykytilannetta sekä sitä, millaisilla keinoilla voisimme todella vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemisen ja lajikadon hillitsemiseen. Pelkkä tiedon lisääminen ei riitä, vaan meidän tulee todella muuttaa sekä elämäämme että ajatteluamme.

 

Kuva: Into Kustannus

18.  Henriikka Tavi: Remu (Teos 2023)

Runoilija Henriikka Tavin uuden teoksen pääosassa seikkailee Remu Martikainen, sekarotuinen koira ja perheenjäsen. Kirja katsoo lempeästi ja mielenkiinnolla koirayksilöä, jonka maailma on meille piilotettu, mutta kuitenkin koko ajan näkyvillä. Runoteos sopii luettavuudessaan sellaisellekin lukijalle, jolle runous ei ole vielä kovin tuttua – ja koskettavuudessaan kelle tahansa, joka on valmis liikuttumaan. Lue arvostelu Eläinten ystävästä.

Henriikka Tavin Remu-kirjan kansikuva. Kuvassa piirretty koira katsoo ikkunaan.

Kuva: Teos

19.  Heli Mäenpää: Arvon kissa (Aula & Co, 2023)

Kissoja ei arvosteta, tästä kertoo käynnissä oleva kissakriisikin. Arvon kissa kertoo 21 suomalaisen rescuekissan tarinan. Heli Mäenpään teos auttaa näkemään sen, miten jokainen hylätty eläin on oma yksilönsä. Se nostaa jokaisen kuvatun kissan oman elämänsä tähdeksi, tarinansa päähenkilöksi. Kirjaa lukiessa ei voi välttyä ajattelemasta sitä, kuinka moni kissa tälläkin hetkellä tarvitsee ihmisen apua.

Kuva: Aula Kustannus

20. Helena Telkänranta: Millaista on olla lemmikki? (SKS 2023)

Millaista on olla lemmikki kuuluu jokaisen lemmikinomistajan kirjaston vakioteoksiin. Teos kattaa esimerkiksi linnut, jyrsijät sekä terraarioeläimet. Tämä teos sukeltaa aiheiseen viimeisimpien tieteellisten tutkimusten avulla.

Kuva: SKS

21. Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä (S&S 2023)

Hurmaavan syksyinen sarjakuvaromaani piirtää kuvan elämästä metsässä metsäneläjien näkökulmasta. Satiirisessa sarjakuvassa sukelletaan kuitenkin vielä eläinnäkökulmaakin pidemmälle: päähenkilöinä seikkailevat sieni ja koivunlehti. Vaikka teos ei suoraan käsittele eläimiä, piirtää se oivaltavasti ja katkeransuloisesti kuvaa kulovalkean lailla etenevästä ihmisen aiheuttamasta metsäkadosta ja luontokadon piilotetuista seurauksista. Tuhon keskellä voimme kuitenkin löytää tukea ja toivoa toisistamme. Kuolema on yhtä välttämätöntä kuin elämä, mutta sillä, miten ja milloin elämä päättyy, on valtava vaikutus.

Kuva: S&S

22. Elli Valtonen: Tainnutuskehto (Kosmos 2023)

Eläinlääkäri Elli Valtosen esikoisteos on riipaiseva, koskettava ja totuudellinen kirja, joka avaa eläinlääkärin työn synkkiä puolia ja samalla koko eläinteollisuuden hukuttavaa kaameutta. Tainnutuskehto on fiktiivinen kasvutarina, jota et halua jättää lukematta. Kirja oli ehdolla myös Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Lue arvostelu Eläinten ystävästä.

Tainnutuskehto-kirjan kansikuva

Kuva: Kustannusyhtiö Kosmos

23. Juha Kauppinen & Janne Toriseva: Korvaamattomat – Kertomuksia maailman avainlajeista (Siltala 2023)

Kauniilla piirustuksilla kuvitettu Korvaamattomat esittelee maailman avainlajeja. Avainlajit ovat sellaisia lajeja, joilla on huomattavan tärkeä asema omassa ympäröivässä ekosysteemissään – yleensä suurempi kuin lajin populaation perusteella voisi olettaa. Teos on ensimmäinen maapallon avainlajeja kootusti esittelevä populaaritietokirja. Uniikki ja tärkeä kirja sopii hyvin myös lapsille ja nuorille: teksti on kevyttä, mutta äärimmäisen informaatiorikasta.

Kuva: Siltala

24. Sinikka Piippo: Puiden kertomaa (Tammi 2023)

Puiden kertomaa ei kerro eläimistä, mutta se avaa uudenlaisen ikkunan eräiden muunlajisten elämään. Sinikka Piipon maagisessa teoksessa puut näyttäytyvät elävinä ja persoonallisina olentoina, jotka kätkevät sisäänsä kokonaisen salatun maailman. Teoksen avulla jokainen voi oppia ymmärtämään puita ennennäkemättömällä tavalla. Kirjan luettuasi et katso puita enää samalla tavalla kuin ennen.

Kuva: Tammi

Juttua on muokattu 11.12.2023. Jessica Haapkylän kirjan nimi on korjattu oikein.

Skip to content