Artikkelit

Näin autat siiliä selviytymään kesästä

Pensaikossa lyllertävä siili on monelle tuttu näky ja kesäiltojen ilo. Kesäisin siili kohtaa useita ihmisen aiheuttamia vaaroja. Meidän vastuullamme on tehdä maailmasta turvallisempi myös siileille – yksi asia kerrallaan.
28.06.2023 Sonja Blom 3 min
Jos havaitset terveen oloisen aikuisen siilin, jätä se rauhaan. Aikuinen naarassiili voi olla äiti, ja puuttumalla emon elämään vaikutat negatiivisesti myös poikasten elämään. Kuva: Alexa/Pixabay
Pensaikossa lyllertävä siili on monelle tuttu näky ja kesäiltojen ilo. Kesäisin siili kohtaa useita ihmisen aiheuttamia vaaroja. Meidän vastuullamme on tehdä maailmasta turvallisempi myös siileille – yksi asia kerrallaan.
28.06.2023 Sonja Blom 3 min

Loukkaantuneiden siilien määrä on ollut kasvussa vuosittain. Samaan aikaan siilien kannat ovat pienenemään päin. Useat hoitoon tuotavat siilit ovat loukkaantuneet yhteenotossa ruohonleikkurin kanssa. Siileiltä saattaa puuttua raajoja tai niillä voi olla avoimia, tulehtuneita haavoja. Kaikkia loukkaantuneita ja vammoihinsa kuolevia siilejä ei löydetä, joten todellinen loukkaantuneiden siilien määrä on luultavasti vielä luultua suurempi.

Siimaleikkurit sekä robottiruohonleikkurit vievät vuosittain lukemattomien siilien hengen. Kuolema ei välttämättä ole välitön, vaan loukkaantunut siili saattaa piiloutua ja jäädä pitkäksi aikaa kitumaan. Automaattileikkuri ei osaa väistää pihalla tepastelevaa siiliä. Siilin ensisijainen tapa suojautua mahdolliselta uhalta on mennä kerälle eikä lähteä karkuun. Tämä koituu usein siilin kohtaloksi. Siili ei ole ainoa eläin joka leikkureista kärsii, vaan useat ruohikon asukit, kuten hyönteiset, murskaantuvat leikkureiden silpoviin teriin.

Siili poikii useimmiten juhannuksen aikoihin, ja heinäkuusta lähtien siilejä voi havaita joko yksinään tai perheen kera. Erityisesti pienet siilinpoikaset ovat avuttomia terien edessä. Nyt jos koskaan onkin oikea aika tarkkailla sitä, miten ja milloin ruohikkonsa leikkaa. Jos ruohonleikkurin kynsiin joutuu siiliemo, jää poikue orvoksi, sillä poikaset eivät pärjää yksin.

i
Auta orpoja siilinpoikasia

Jos tiedät, että siiliemo on kuollut, siilinpoikaset tarvitsevat apuasi. Jos löydät yhden orvon siilinpoikasen, tarkista, ettei lähettyvillä ole muita poikasia. Jos et ole varma siilin orpoudesta, konsultoi luonnonvaraisten eläinten asiantuntijaa.

Tarkemmat ohjeet poikasten avuntarpeen tunnistamiseen löytyy ”Toimi näin, kun löydät yksinäisen nisäkkäänpoikasen” -kaaviosta sey.fi/luonnonelaimet sivustoltamme. Voit tallentaa ohjeet puhelimeesi, jolloin löydät ohjeet helposti tarpeen tullen.

Kun kohtaat luonnoneläimen hädässä, etkä tiedä mitä tehdä, ota yhteys asiantuntijaan. Asiantuntijoiden yhteystietoja löydät täältä. Lisää tietoa luonnonvaraisista eläimistä löydät SEYn uudelta Usein kysytyt kysymykset luonnonvaraisista -sivustolta.

i
Muista ottaa siilit huomioon puutarhanhoidossa
  1. Harkitse vielä kerran ruohonleikkuuta. Erityisesti valvomattoman robottiruohonleikkurin käyttöä tulisi välttää, mutta kaikki leikkurit aiheuttavat moninaisia vaaroja lukuisille eläinlajeille. Koskematon ja monipuolinen pihanurmi tukee luonnon monimuotoisuutta, ja se voi auttaa siilien lisäksi esimerkiksi pölyttäjien ja muiden hyönteisten elämää.
  2. Jos aiot ajaa ruohon tai muuten hoitaa puutarhaa terävillä laitteilla kuten siimaleikkurilla, tutki alue tarkasti ennen kuin ryhdyt töihin. Kun leikkaat ruohoa, ole jatkuvasti valppaana siitä mitä olet tekemässä. Siilit saattavat päiväsaikaan olla pitkässä ruohikossa lepäämässä, ja leikkurin lähestyessä ne puolustautuvat menemällä kerälle.
  3. Siilit ovat yöeläimiä ja aktiivisimpia hämäräaikaan. Pyri siis ajastamaan puutarhanhoito päiväsaikaan. Tarkista myös tällöin piha, sillä erityisesti siilinpoikaset saattavat olla päivälläkin aktiivisia.
  4. Jos kohtaat loukkaantuneen siilin tai vahingoitat siiliä vahingossa, hanki välittömästi apua. Ole yhteydessä eläinlääkäriin tai luonnonvaraisten eläinten asiantuntijaan. Yhteystietoja löydät sivuiltamme. Mitä nopeammin siili saa apua, sitä parempi on sen selviytymisennuste.

 

 

Skip to content