Artikkelit

15 + 1 kirjavinkkiä: Eläimellistä lukemista pukinkonttiin

Eläinten käyttäytymiseen, tunteisiin ja etiikkaan liittyvää kirjallisuutta julkaistaan entistä enemmän. Kokosimme 15 + 1 lukuvinkkiä eläinten ystäville.
08.12.2022 Sonja Blom
Kuva: Ekaterina/Pixabay
Eläinten käyttäytymiseen, tunteisiin ja etiikkaan liittyvää kirjallisuutta julkaistaan entistä enemmän. Kokosimme 15 + 1 lukuvinkkiä eläinten ystäville.
08.12.2022 Sonja Blom
1.     Paavo Hellstedt & Juha Laaksonen: Orava – Metsien tuttu tuntematon (Tammi 2022)

Olemme varmasti kaikki nähneet monia oravia – mutta kuinka vähän heidän elämistämme tiedämmekään. Paavo Hellstedtin ja Juha Laakkosen erittäin kauniisti ja eläväisesti kuvitettu tietokirja tarjoaa mielenkiintoista lukemista kaikenikäisille lukijoille. Kirjan vangitsevat potretit oravista saavat lukijan katsomaan jokaista kohtaamaansa oravayksilöä uusin silmin. Lisäksi kirja tarjoaa kattavan ja syvälliseen tietopaketin niin oravien elämästä kuin ihmisen historiasta oravan kanssa.

 

2.     Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä (Into 2022)

Elisa Aaltolan esseekokoelma laittaa lukijan kasvokkain oman arvomaailmansa kanssa. Kirja auttaa lukijaa ottamaan vastuun omasta ajattelustaan sekä ajattelusta muodostuvasta toiminnasta. Aaltolan teos sopii niin henkilöille, joille muunlajisten eläinten kunnioittaminen omassa arjessa on jo osa elämää, kuin myös ihmisille, joille asia voi olla uudempi. Oli aihe sitten tuttu tai ei, kirjan luettuasi olet varmasti oppinut uutta.

 

3.     Sami Karjalainen: Suomen hyppyhämähäkit — Katso silmiin ja ihastu! (Docendo, 2022)

Eläimistä puhuttaessa unohtaa helposti, että viimeisimpien tutkimustulosten mukaan vähintään 97 prosenttia kaikista eläinlajeista on selkärangattomia. Sami Karjalaisen uusi, kauniisti kuvitettu tieto-opus on ennennäkemätön aarreaitta hyppyhämähäkeistä, noista kiehtovista monisilmäisistä ja -jalkaisista hyppelijöistä. Kirja sopii kenelle tahansa luonnosta kiinnostuneelle ja se tarjoaa varmasti jokaiselle lukijalle uutta tietoa. Viimeistäänkin lumoavat suuret kuvat todellisuudessa pikkiriikkisistä hämähäkeistä saavat lukijan – kirjan nimen mukaisesti – ihastumaan.

 

4.     Mervi Kunnasranta & Anni Rautio: Siili Suomen luonnossa (Otava 2022)

Myös siili on meille jokaiselle tuttu mutta samalla niin tuntematon eläinlaji. Mervi Kunnasrannan ja Anni Aution Siili Suomen luonnossa on ensimmäinen perusteellinen tietokirja suomalaisesta siilistä, ja se on oiva lisä kenen tahansa kirjastoon. Jos olet valmis oppimaan lisää näistä kiehtovista piikkipalloista, ota tämä kirja lukulistallesi.

 

5.     Antti Koli: Perhosbaarista liskonpetiin (Kirjapaja 2022)

Mietitkö ikinä, miten voisit itse parhaasi mukaan tukea luonnon monimuotoisuutta? Entä sitä, millainen elämän monipuolinen näyttämö oma takapihasi on? Antti Kolin Perhosbaarista liskonpetiin on tärkeä ja silmiä avaava teos. Se sopii niille, joita oman puutarhan tai lähiluonnon hyvinvointi kiinnostaa – mutta toisaalta kirja avaa kenelle tahansa lukijalle oven siihen maailmaan, joka meitä lähiluonnossamme ympäröi. Kirja on samaan aikaan sekä inspiroivan tarinallinen että käytännöllinen. Se tarjoaa ohjeita ja vinkkejä jokaiselle, jolla on pienintäkään intoa ymmärtää ja tukea lajistoamme. Teos on myös yksi finaaliviisikosta WWF:n Vuoden luontokirja 2022 -kilpailussa, eikä syyttä.

 

6.     Tom Mustill: Kuinka puhua valasta (Aula & Co. 2022, suomentanut Teija Hartikainen)

Yksi kysymys, jonka ihminen on kysynyt kautta aikojen, on se, olemmeko yksin – vai onko maailmankaikkeudessa muutakin älyllistä elämää. Näin kysyessämme unohdamme sen, että meitä ympäröi omalla planeetallamme monimuotoinen ja vivahteikas älyn ja tunteiden ilmentymien verkko. Yksi ihmiselle tuntemattomimmista elämän ilmentymistä ovat meret ja niiden asukkaat. Niiden tavoista ja elämästä näemme ja ymmärrämme vain pieniä välähdyksiä. Tom Mustillin vangitseva teos sukeltaa valaiden maailmaan. Se kertoo valaiden tarinaa kaikesta siitä mitä olemme heistä jo oppineet ja kaikesta siitä, mitä saatamme vielä joskus oppia. Tämä kirja on seikkailu, jolta palatessa on itsestään selvää, ettei ihminen ole maailmankaikkeuden ainoa kielellinen, kulttuurinen ja älyllinen olento.

 

7.     Antti Halkka: Hylkeet Suomen luonnossa (Otava 2022)

Tiesitkö, että Suomen vesistöissä elää useampi kuin yksi hyljelaji – sekä yksi valaslaji? Antti Halkan kiehtova tietokirja Suomen merinisäkkäistä on kaivattu lisä lajistoamme käsittelevään kirjallisuuteen. Kirja esittelee Suomen alueella elävät kolme hyljelajia, aiemmin alueella eläneen grönlanninhylkeen sekä edelleen Itämerellä tavattavan pyöriäisen. Tietokirja käsittelee niin hylkeiden historiaa kuin elämää ja käyttäytymistäkin, ja se sopii kaikenikäisille lukijoille.

 

8.     Jennifer Ackerman: Lintujen ihmeellinen elämä (Atena 2022, suomentanut Heli Naski)

Linnut eroavat meistä useammalla tavalla kuin voimme edes käsittää. Samanaikaisesti ne muistuttavat meitä enemmän kuin ymmärrämmekään. Lintuja ajatellaan helpommin yhtenä suurena kategoriana kuin esimerkiksi nisäkkäitä. Niiden elo on kuitenkin vähintään yhtä monimuotoista kuin meidän nisäkkäidenkin. Jennifer Ackermanin eläväinen ja kaunopuheinen kirja muistuttaa siitä, että on vielä paljon, mitä emme linnuista tiedä. Teos avaa lumoavan ikkunan lintujen salattuun maailmaan.

 

9.     Minttu Heimovirta: Suhinaa ja suhmurointia (Kirjapaja 2022)

Suomen luonto on valmis yllättämään meistä jokaisen. Se on mitä erikoisimpia luonteita, toimintaa ja piirteitä täynnä: ja ne eivät ole pelkästään eläinten yksinoikeus. Suhinaa ja suhmurointia kokoaa yhteen tarinoita luontomme uskomattomista asukkaista. Eri lajien kyvyt esimerkiksi kommunikoida, tehdä yhteistyötä, muodostaa kompleksisia suhteita toisiinsa – sekä toisaalta esimerkiksi huijata – häkellyttävät. Tämä kirja sopii kaikenikäisille lukijoille. Sen tarinallisuus tekee siitä kutkuttavan, mutta samaan aikaan opettavaisen teoksen esimerkiksi koko perheen kesken luettavaksi.

 

10.   Mauri Leivo: Lehmilaitumilla (Docendo 2022)

Viimeisimpien tutkimusten mukaan noin 60 prosenttia maailman koko biomassasta on karjaa. Määrä on valtava, ja villieläinten osuus yhä pienempi. Suomessa lehmät kesälaitumella ovat tuttu näky mökkitien varressa. Tämä maisema piilottaa taakseen kuitenkin paljon: samaan aikaan arkisen, mutta silti monelle tuntemattoman lehmän. Mauri Leivon kaunis valokuva- ja tietoteos sukeltaa suomalaisille lehmilaitumille ja pohtii, millaista näiden laiduntavien yksilöiden elämä on. Leivo on biologi, ja hän on kuvannut lehmiä yli 20 vuotta. Usein yksilönä piilotettu ja pelkkänä kulutustuotteen muodossa ihmisille esiintyvä lehmä pääsee kirjassa monipuolisen katseen kohteeksi.

 

11.   Taija Kaarlenkaski & Otto Latva: Tunteva tuote (Vastapaino 2022)

Mietitkö ikinä, miten olemme päätyneet tilanteeseen, jossa eläintuotanto on normi – vaikka tuotantokoneiston osana oleminen tuottaakin suuret määrät kärsimystä jokaiselle sen osana olevalle eläinyksilölle? Mietitkö ikinä, millainen monimutkainen prosessi jokaisen kauppaan päätyvän eläinperäisen tuotteen takana on? Tässä tietokirjassa monet eri alojen tutkijat pureutuvat eläinten tuotannon historiaan ja nykytilanteeseen.

 

12.   Porfyrios: Sielullisten vahingoittamista vastaan (Tutkijaliitto 2022, suomentanut Liisa Kaski)

Kiinnostaisiko lukea, miten eräs muinainen filosofi perusteli ystävälleen, että hänen kannattaisi palata kasvissyönnin pariin? Tätä kirjaa lukiessa voi olla vaikea uskoa, että teos on kirjoitettu yli 2 000 vuotta sitten: samoihin perusteisiin törmää myös nykypäivän keskustelussa. Kirjassa ei kuitenkaan puhuta ainoastaan kasvissyönnistä, vaan tarjotaan kiehtovia ajatuksia liittyen eläinten mielellisyyteen ja sielullisuuteen. Samalla kirja on mukaansatempaava katsaus maailmankuvaan ja maailmaan, joka monella tapaa eroaa nykyisestä – mutta monella tapaa myös muistuttaa sitä.

 

13.   Riikka Kaihovaara: Vieras eläin ja muita uusia luontokappaleita (Atena 2022)

Riikka Kaihovaaran Vieras eläin ja muita uusia luontokappaleita haastaa katsomaan ihmisnäkökulman yli ja ajattelemaan luontoa kokonaisuutena, jonka väliaikaisia ja muuttuvia osia me ihmisetkin olemme. Esseitä on ilo lukea, ja ne tarjoavat ajateltavaa pitkäksi aikaa.  Jos haluat sekä oppia uutta eläimistä että lukea perinteisiä ajattelumalleja haastavaa pohdintaa ihmisen ja eläimen suhteesta, tämä kirja voi olla sinulle.

 

14.   Sami Keto: Enemmän kuin sapiens – Kasvu elonkirjon jäseneksi (Into 2022)

Vuosikymmen sitten Yuval Noah Hararin ihmisen historiasta ja eliökunnan erityisaseman saavuttamisesta kertova Sapiens (2011) oli kaikkien huulilla. Sami Kedon uusi teos valaisee ihmisen kehitystä vaihtoehtoiselta kannalta – monilajisesta, lempeämmästä ja kunnioittavammasta näkökulmasta, joka suuntaa katseen tulevaisuuteen. Kirja kysyy, miten meistä voisimme ihmisinä kasvaa siihen suuntaan, jossa elämämme lähtisi eettisemmistä arvoista. Miten osaisimme kasvaa elonkirjon jäseniksi ilman asennetta, jossa kaikki muu elämä on vain meitä varten? Jotta maailma, jossa elämme, kykenee jatkossakin kantamaan monipuolista elämää, tulee ihmisen muuttua. Kedon teos muistuttaa, että muutos on meistä kiinni, ja olemme kaikki siihen kykeneväisiä.

 

15.   Maria Katajavuori: Valas lasimaljassa (Otava 2022)

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas Valas lasimaljassa käsittelee ravisuttavalla tavalla maailmamme nykytilannetta sekä sitä, millaisilla keinoilla voisimme todella vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemisen ja lajikadon hillitsemiseen. Pelkkä tiedon lisääminen ei riitä, vaan meidän tulee todella muuttaa sekä elämäämme että ajatteluamme.

 

+ 1. Anniina Ljokkoi & Liisa Kaski: Perinnevegeä (SKS Kirjat, 2021)

Tämä keitto- ja tietokirjan sekoitus ilmestyi jo vuonna 2021, mutta se palkittiin vuonna 2022 Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Perinnevegeä ei käsittele suoraan eläimiä tai ihmisen ja luonnon suhdetta, mutta se ansaitsee silti erityismaininnan. Suomen ruokakulttuuria pidetään usein melko lihakeskeisenä. Silti mitä kauemmas ja laajemmalle taaksepäin ajassa mennään, sitä monipuolisempana ruokakulttuurimme hahmottuu: Suomessa on kautta aikojen syöty kiinnostavaa kasvisruokaa, josta jokainen nykykokki voi inspiroitua. Kirjasta voit poimia perinteisiin nojaavia vegereseptejä, jotka sopivat hyvin esimerkiksi joulupöytään. Kirjan viidestäkymmenestä kasvisruokareseptistä tarinoineen löytyy varmasti niin ajatuksen- kuin ruumiinkin ravintoa jokaiselle.

Skip to content