Artikkelit

Kissakriisillä on kova hinta

Vapaaehtoistyöntekijät ja eläinsuojeluyhdistykset ­kantavat ison taakan populaatiokissojen hoidossa – sekä ajallisesti että rahallisesti.
04.11.2021 Pi Mäkilä 4 min
Luonnosta löydetty, täysin villiintynyt Pinja-kissa päätyi Hyvinkään kissatalolle syksyllä 2020. Kissan kesyyntyminen vei kuukausia, ja se löysi lopulta oman loppuelämän kodin kesällä 2021.
Vapaaehtoistyöntekijät ja eläinsuojeluyhdistykset ­kantavat ison taakan populaatiokissojen hoidossa – sekä ajallisesti että rahallisesti.
04.11.2021 Pi Mäkilä 4 min

Täysin villiintyneenä elänyt Pinja-kissa saapui Hyvinkään kissa­talolle syyskuussa 2020. 20 päivää ­myöhemmin Pinja synnytti kolme pentua, Hippa-MarjaananHymy-Mauriinan­ ja Hassu-Maurin.

Pinja oli villiintynyt, mutta populaatio­kissaksi hyvässä kunnossa – pentujen isäoletetulla, samasta paikasta loukutetulla Mauriksi nimetyllä kissalla ei ollut yhtä hyvä tuuri. Se jouduttiin lopettamaan monen eri terveysongelman vuoksi.

Pinjan pennut kasvoivat elämänsä ensimmäiset 15 viikkoa kissatalolla, minkä jälkeen ne saivat kodit Hyvinkään eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Pinja jäi asumaan kissatalolle hieman pidemmäksi aikaa, kunnes sekin pääsi vihdoin omaan loppuelämän kotiinsa viime kesänä.

Hyvinkään eläinsuojeluyhdistyksen Sini Hietasen mukaan Pinja on varsin tyypillinen eläinsuojeluyhdistykselle päätyvä kissa.
– Enemmistö meidän asiakkaista on joko Pinjan kaltaisia populaatiokissoja tai yksittäisiä luontoon syntyneitä villejä, ja kaikki niistä kesyyntyvät ihaniksi kotikissoiksi, Hietanen kertoo.

Pelkästään Pinjan ja tämän pentujen eläinlääkärikulut nousivat yli tuhanteen euroon. Päälle tulivat hoito- ja ylläpitokulut, kuten Pinjan ruoka, penturuoka, lisäravinteet, kissanhiekka, pesuaineet, tarvikkeista aiheutuneet kulut ja auton käytöstä aiheutuneet kulut – eläinsuojeluyhdistyksen tilojen kuluista puhumattakaan.

Hietasen mukaan moni eläinsuojeluyhdistykselle päätyvä kissa tulee huomattavasti kalliimmaksi.

– Pinjan perhe oli halvimmasta päästä, sillä hoitoon ei tarvittu useita verikokeita, tähystyksiä, eikä muutakaan mitä yleensä joudutaan tekemään. Usein joudutaan ultraamaan, tekemään isoja hammashoitoja, kokeilemaan kalliita eliminaatiodiettejä, häätämään klamydiaa, giardiaa, tai hoitamaan muita vaivoja, Hietanen luettelee.

Hoitokulut jäävät harvoin pieniksi

Pahimmillaan yksittäisen kissan hoitokulut voivat kiipiä useisiin tuhansiin euroihin. Kiikoisten löytöeläinpalvelun yrittäjä ja SEYn eläinsuojeluneuvoja Mira Ekholm-Martikainen vahvistaa asian.

– Pelkästään perusterveen tyttökissan leikkauttaminen ja eläinlääkärissä tehtävät testit maksavat helposti 150 euroa. Jos kissa on sairas, eläinlääkärikulut voivat nousta nelinumeroisiksi, ja yhden villiintyneen kissapopulaation kohdalla puhutaan jo useista tuhansista euroista, Ekholm-Martikainen kertoo.

Yhdistykset kattavat toiminnasta aiheutuvia kuluja muun muassa keräämällä rahaa. Pienyrittäjänä toimiva Ekholm-Martikainen rahoittaa toimintaansa muun muassa kannatustuotemyynnillä ja luento- ja opetustyöllä.

Pinja-kissan pennut olivat onnekkaita, sillä ne ehtivät syntyä vasta reilusti sen jälkeen, kun emo oli päätynyt eläinsuojeluyhdistyksen hoidettavaksi. Kissanpennut saivat alusta saakka laadukasta hoitoa ja tottuivat ihmisen käsittelyyn.

– Moni lahjoittaa onneksi mielellään eläinsuojelutyöhön, ja lahjoitukset ovatkin löytöeläintoiminnalle elintärkeitä. Taloudellista hyötyä tässä ei ole, sillä eläinten myynnistä jäävä summa kattaa harvoin edes kaikki eläimen pidosta aiheutuvat hoitokulut, hän kertoo.

Rahan lisäksi kissakriisin ratkominen vie huomattavasti aikaa. Ekholm-Martikaisen työpäivät venyvät helposti 14-tuntisiksi.

– Löytöeläinten hoitaminen sinänsä sujuu melko rutiinilla, mutta aikaa kuluu valtavasti niin konsultoivan puhelintyön tekemiseen, ajomatkoihin, loukuttamiseen kuin someneuvontaan ja eläinlääkärireissuihinkin, hän listaa.

Yhä enemmän kissoja

Työsarkaa riittää myös jatkossa, eivätkä kulut ole Ekholm-Martikaisen mukaan ainakaan pienenemässä. Haastatteluhetkellä elokuun puolivälissä Kiikoisten löytöeläinpalvelu oli vastaanottanut tämän vuoden aikana noin 250 kissaa, mikä on vähintään 50 enemmän edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

– Tilanne on aika huono, sillä kissoja löytyy tasaiseen tahtiin. Löytöeläintoiminnasta saa kahden viikon ajalta korvauksen kissojen hoitamisesta, mikä on hieno juttu. Ongelma on kuitenkin se, että 80–90 prosenttia kissoista jää meille. Näille kissoille täytyy pystyä tarjoamaan hyvä hoito, sijaiskodit ja lopulta myös loppuelämän kodit, Ekholm-Martikainen kertoo.

Hän uskoo, että osasyy kissatalolle päätyvien kissojen lukumäärän kasvuun johtuu siitä, että vapaana kulkevista kissoista, kissapopulaatioista ja villiintyneistä kissoista ilmoitetaan nykyisin aiempaa herkemmin.

– Ajat ovat muuttuneet. Tietoisuus on kasvanut, eikä kissan juoksemista vapaana pidetä enää normaalina. Lisäksi meidän alueella tiedetään, että emme lopeta kissoja jos niille ei löydy koteja, Ekholm-Martikainen kertoo.

Hyvinkään eläinsuojeluyhdistyksen Sini Hietanen kertoo, että moni kissaa eläinsuojeluyhdistyksestä etsivä ihmettelee silti yhä, että kotia etsivistä kissoista tulee maksaa.

– Ihmisillä taitaa olla käsitys, että kissat huutavat hädissään ahtaissa häkeissä ja ne pitää pelastaa meiltä. Meillä tilat on kuitenkin järjestetty karanteenissa niin, että kissalla voi olla käytössä useampiakin huoneita. Kun kissat pääsevät karanteenista, ne pääsevät ulkotarhaan ja asumaan talon yleiselle puolelle. Kissoja kesytetään aktiivisesti ja ne asuvat meillä väljästi siihen asti, että oma koti löytyy. Siihen tarvitaan työtä – ja rahaa.

i
Yhden tavallisen kissaperheen eläinlääkärikulut

Pinja-emo
Madotukset 32,55 €
Sterilisaatio, rokotus, sirutus, terveystarkastus 195,15 €
Klinikkakäynti, tehosterokotus 31,20 €
yht. 258,90 €

Hippa-Marjaana Maurintytär
Madotukset 15,84 €
Klinikkakäynti silmäoireiden takia, viruspaketti 189,90 €
Silmätipat 12,90 €
Sterilisaatio, sirutus, rokotus, terveystarkastus 195,95 €
yht. 414,59 €

Hymy-Mauriina Maurintytär
Madotukset 15,84 €
Silmätipat 12,90 €
Sterilisaatio, sirutus, rokotus, terveystarkastus 192,95 €
yht. 221,69 €

Hassu-Mauri Maurinpoika
Madotukset 15,84 €
Kastraatio, sirutus, rokotus, terveystarkastus 121,95 €
yht. 137,79 €

Yhteensä 1 032,97 euroa

Eläinlääkärikulujen lisäksi kyseisen kissaperheen hoitoon kului rahaa myös muun muassa kissojen ruokaan, laadukkaaseen penturuokaan, kissanhiekkaan, lisäravinteisiin, bensiiniin sekä eläinsuojeluyhdistyksen ylläpitämän kissatalon lämmitys- ja muihin ylläpitokuluihin.

Skip to content