Näkökulma

Eläin oppii ­parhaiten ilon kautta

04.10.2021 Annukka Seppävuori 2 min
Kuva: Kristina Oinonen
04.10.2021 Annukka Seppävuori 2 min

Kaikkia eläimiä pitää kohdella hyvin. Yksinkertainen, SEYnkin toimintaa ohjaava periaate, jonka toteutumisesta olemme vielä kaukana. Lapsikin ymmärtää, jos aikuinen opettaa tämän lapselle, mutta moni aikuinen ei ymmärrä. Kyse on paitsi tietämättömyydestä myös välinpitämättömyydestä ja kyvyttömyydestä tarkistaa omia tapojaan. Jos on aina ihan vaan vähän läpsinyt koiraa tai lyönyt hevosta, voi olla vaikea nähdä, miksi tällainen toiminta ei ole hyväksyttävää.

Kun eläimen kouluttamisessa osaaminen loppuu, väkivalta alkaa. Suojelukoirien väkivaltaiset koulutusmetodit, kuten hakkaaminen ja kuristaminen, ovat kuitenkin vain ääriesimerkki. Fox Network Group selvitti alkuvuodesta suomalaisten asenteita koirankoulutusmetodeja kohtaan: Lähes joka toinen vastaaja sallii fyysiset rangaistukset koiran ongelmakäytökseen puuttumisessa. 42 prosenttia puolestaan piti fyysistä kurittamista hyväksyttävänä vähintään joissain tapauksissa, ja joka neljäs oli joskus kurittanut koiraa siten, että oli potenut jälkeenpäin huonoa omaatuntoa.

Kauan sitten virheelliseksi todettu johtajuusteoria selättämisineen kukoistaa yhä koirapiireissä. Hevosten kohdalla raipan käyttö lyömistarkoituksessa ja kannuksilla potkiminen ovat edelleen arkipäivää. Kissojen kanssa puolestaan kuulee edelleen neuvoja hieroa kissan naamaa hutipissaan, kun oikea osoite olisi eläinlääkäri ja toimenpide kissan elinympäristön tarkistaminen.

 

Hyvä uutinen on, että kun silmät kerran avautuvat, ei paluuta vanhaan ole.

Hyvä uutinen on, että kun silmät kerran avautuvat, ei paluuta vanhaan ole. Eläinten viikon kampanjassamme 4.10. alkaen avaamme silmiä ja pureudumme positiivisiin eläinten koulutusmetodeihin. Kannustamme tutustumaan omaan eläimeen, sekä eläinlajiin että yksilöön. Ymmärtämisen kautta eläimeen löytyy yhteys, jonka avulla oppiminen on mukavaa eläimelle ja tarjoaa ihmisellekin palkitsevia kokemuksia eläimen kanssa.

Positiivisen vahvistamisen keinot eivät ole vain eläinystävällisempiä kuin pelkoon ja rangaistuksiin perustuvat, vaan ne ovat myös tutkitusti tehokkaampia. Fyysiset rangaistukset joutavakin jo romukoppaan siinä missä lasten selkäsaunat ja tukistamiset.

Tänäkin vuonna olemme tuottaneet lapsille teeman mukaista oppimateriaalia. Materiaalimme saavuttaa vuosittain noin 140 000 lasta ja nuorta. Asenteet muuttuvat hitaasti, ja varmimmin ne muuttuvat uuden, tiedostavamman sukupolven myötä.

Toivotan jokaiselle lukijallemme oikein hyvää Eläinten viikkoa ja iloisia koulutushetkiä eläimesi kanssa!

 

i

Annukka Seppävuori on SEYn viestinnän asiantuntija.

Skip to content