Eläinten hyvinvointi voitti EU-tuomioistuimessa
Euroopan Unionin tuomioistuimen päätöksen mukaan jäsenmaat saavat jatkossakin päättää eläinten pakollisesta tainnuttamisesta ennen teurastusta. EU-lainsäädännön mukaan eläin tulee tainnuttaa ennen verenlaskun aloittamista, mutta se on sallinut poikkeuksen uskonnollisin menetelmin tapahtuvassa teurastuksessa. Jotkut jäsenmaat, mukaan lukien Suomi, ovat säätäneet tätä tiukempia lakeja.
Asia päätyi tuomioistuimeen Belgian Flanderin alueen kiellettyä lainsäädännöllä eläinten tainnuttamatta teurastamisen poikkeuksetta. Kyse oli siitä, voiko EU-maa kieltää uskonnon harjoittamiseen liittyvän käytännön, kun uskonto ja eläinten hyvinvointi ovat ristiriidassa keskenään.
Eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen kattojärjestö Eurogroup for Animals aloitti aktiivisen vaikuttamistyön eläinten puolesta. Järjestö muun muassa teetti mielipidekyselyn jossa selvisi, että 89 prosenttia EU-kansalaisista vaatii eläinten pakollista tainnuttamista ennen teurastusta. Kun mukaan lisättiin uskonnollisista syistä tapahtuva teurastaminen, oli 87 prosenttia vastaajista yhä verenlaskua edeltävän tainnuttamisen kannalla.
Suomen lainsäädännössä on vaadittu, että uskonnollisin menetelmin tapahtuvassa teurastuksessa eläin tainnutetaan samanaikaisesti verenlaskun aloittamisen kanssa. Eviran mukaan eläin menee käytännössä tajuttomana verenlaskuun, johon se kuolee. Tulevassa eläinten hyvinvointilaissa poikkeus on näillä näkymin poistumassa, ja Suomessakin tullaan todennäköisesti jatkossa poikkeuksetta vaatimaan tainnutus ennen verenlaskun aloittamista.
SEY iloitsee päätöksestä yhdessä muiden eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Päätös osoittaa, että eläinten hyvinvointi menee EU:ssa uskonnollisten käytäntöjen ohi. Eläin ei voi valita tapaa, jolla se tapetaan, mutta ihminen voi valita sen, mitä hän syö tai tarvittaessa jättää syömättä. Ihmisten vakaumukset eivät saa aiheuttaa eläimille kärsimystä.
Annukka Seppävuori on SEYn viestinnän asiantuntija.