Näkökulma

Koe-eläintieteessä jokainen on osallinen

Olemme kaikki osallisia koe-eläintieteessä: Suomessa tehtävistä eläinkokeista suuri osa rahoitetaan verovaroin, Iiris Kasanen kirjoittaa.
18.12.2019 Iiris Kasanen 3 min
Olemme kaikki osallisia koe-eläintieteessä: Suomessa tehtävistä eläinkokeista suuri osa rahoitetaan verovaroin, Iiris Kasanen kirjoittaa.
18.12.2019 Iiris Kasanen 3 min

”If you really understood the situation and still kept on failing to act,
then you would be evil, and that I refuse to believe.”

– Greta Thunberg YK:n ilmastokokouksessa 23.9.2019

Thunberg vetoaa velvollisuudentunteeseemme tehdä enemmän seuraavan sukupolven tähden. Järkytyin Thunbergin julistamasta armahduksesta. Hän ei halua uskoa, että olisin paha, vaikka en olekaan tehnyt tarpeeksi.  Mutta tuhoammeko maailmaa todella vain ymmärtämättömyyttämme vai myös laiskuuttamme ja saamattomuuttamme? Ymmärryksen puutekin on pahuutta, kun sen syynä on laiskuus ja saamattomuus.

Thunbergin hengessä haluan nostattaa velvollisuudentunnettamme eläinsuojeluun liittyen. Oma alani on koe-eläintiede, yksi eettisesti vaikeimmista aloista. Pahuutta ei voi välttää. On tahallaan tehtävä pahaa eläimille tai tahallaan jätettävä tekemättä hyvää ihmisille.

Teesini ovat kutsu jokaiselle havahtua vastuuseen.

 

Suomessa tehtävistä eläinkokeista suuri osa rahoitetaan verovaroin.

Teesi #1

Olemme kaikki osallisia. Suomessa tehtävistä eläinkokeista suuri osa rahoitetaan verovaroin. Sinäkin sponsoroit eläinkokeita. Olemme kaikki osallisia myös hyödynsaajina: olet henkesi ja terveydenhoitosi velkaa eläinkokeille. Olet yhtä lailla osallinen, vaikka olisit villasukkiasi myöten vegaani ja peseytyisit yksinomaan Lushin palasaippuoilla.

Teesi #2

Tutkimuspolitiikka ei ole demokratiaa. Emme käy julkista keskustelua siitä, mikä riittää uusien lääkehoitojen kehittämisessä. Tiedätkö edes, mitä osa-aluetta terveydestämme priorisoidaan tutkimusrahoitusta jaettaessa? Oletko samaa mieltä? Entä jos et ole? Ehdokkaamme vaaleissa eivät juuri koskaan kerro kantaansa tutkimuspolitiikkaan, eikä vaalikoneissa ole kysymystä: ”Pitäisikö ylipainon terveyshaittojen ennaltaehkäisyä ja hoitoa tutkia eläinkokein vai sosiaalipsykologisin menetelmin ihmisillä?”

 

Eläinkokeisiin liittyvät eettiset ristiriidat eivät ole ensisijaisesti eläinoikeusaktivistien ja tutkimuslaitosten välillä, vaan jokaisen omassa arvomaailmassa.

Teesi #3

Vaali demokratiaa hankkimalla riittävästi ymmärrystä ja tietoa yhteisistä asioista, myös tutkimuksesta. Oman eettisen kannan kehittämiseen tarvitaan tietoa. Eläinkokeisiin liittyvät eettiset ristiriidat eivät ole ensisijaisesti eläinoikeusaktivistien ja tutkimuslaitosten välillä, vaan jokaisen omassa arvomaailmassa. Meidän täytyy yksisilmäisen vastakkainasettelun sijaan uskaltaa ajatella asiat loppuun asti. Mitä mieltä sinä olet terveydenhuollon nykyisestä tasosta? Ovatko lääketieteen tarjoamat mahdollisuudet sairauksien hoitoon riittävät? Keskeyttäisitkö eläinkokeet, vaikka haimasyöpään sairastuneista vain muutama prosentti on elossa viiden vuoden päästä? Voisitko hyväksyä, että Alzheimerin tautiin tai skitsofreniaan ei enää yritettäisi löytää parantavaa hoitoa? Jos lääketieteen nykyiset mahdollisuudet eivät ole hyväksyttävällä tasolla, mikä olisi hyväksyttävä taso? Mikä riittää? Minkälainen on tulevaisuus, jos emme hyväksy kuolemaa, vaan käytämme yhteisiä resursseja ikuisen nuoruuden tavoitteluun? Selvitä itsellesi mitä mieltä olet.

Teesi #4

Tule kuulluksi. Asia koskee sinua, ja sinulla on oikeus ja velvollisuus vaikuttaa.

i

Iiris Kasanen on koe-eläintieteeseen erikoistunut eläinlääkäri, joka on työurallaan toiminut tutkimuslaitosten eläinlääkärinä ja eläinsuojelutyössä valvontaeläinlääkärinä. Kasanen on yksi syksyllä 2019 julkaistun Eläinkokeet Suomessa -kirjan kirjoittajista. Nykyisin Kasanen työskentelee toisessa ammatissaan toimintaterapeuttina lastensuojelun parissa.

Skip to content