Näkökulma

Häkkieläimiä ei ole

04.10.2019 Maria Lindqvist 3 min
04.10.2019 Maria Lindqvist 3 min

Pienistä lemmikkieläimistä, kuten marsuista ja hamstereista, puhutaan usein häkkieläiminä. Termissä on ikään kuin sisäänrakennettuna oletus, että eläin kuuluu häkkiin, se on sinne tarkoitettu. Todellisuudessa yksikään eläin ei ole syntynyt pidettäväksi häkissä, mikään eläin ei ole luonnostaan ”häkkieläin”. Kaikilla pikkulemmikeillä on pienestä koostaan huolimatta iso tilan tarve, eikä yhdellekään eläinlajille ole luonnollista tai mukavaa elää sen kokoisessa tilassa, jonka tavalliset eläinkauppojen häkit tarjoavat.

Olen kuullut, kuinka monet lapset kutsuvat kaneja tai marsuja tylsiksi möllöttäjiksi. Surullinen totuus on, että suurella todennäköisyydellä paikallaan kyyhöttävä eläin on syvästi stressaantunut mielekkään tekemisen puutteessa. Pienessä häkissä koko elämänsä ajan pidetty eläin pysyy kyllä hengissä vuodesta toiseen, mutta se voi huonosti.

Emakkosika viettää lähes puolet elämästään kääntymisen estävässä häkissä.

Emakkosika viettää lähes puolet elämästään kääntymisen estävässä häkissä. Suurin osa munijakanoista ja turkistarhojen eläimistä elää koko lyhyen elämänsä hyvin ahtaasti verkkopohjalla. Noin puolet Suomen lypsylehmistä voi suurimman osan elämästään valita vain paikallaan seisomisen ja makaamisen välillä. Ruoaksi ja materiaaleiksi kasvatettavia eläimiä pidetään niiden kokoon verrattuna vieläkin pienemmissä häkeissä kuin lemmikkieläimiä. Ne myös todennäköisesti voivat vielä huonommin kuin liian pieneen häkkiin suljetut lemmikit.

Eläinten synnynnäiset käyttäytymistarpeet eivät ole eläimelle mitään ylellisyyttä, vaan ne ovat niin voimakkaita, että eläin turhautuu, jos se elää ympäristössä, jossa niitä ei pääse toteuttamaan. Käyttäytymistarpeiden tärkeyttä ei ole aina tiedetty, mikä osaltaan selittää monet julmat eläinten kasvatusmenetelmät. Nykyisin asiasta löytyy kuitenkin runsaasti tutkittua tietoa. Eläinten häkeistä päästämisen esteenä on lemmikkieläinten kohdalla yleensä tiedonpuute ja tuotantoeläinten kohdalla raha.

Tämän vuoden Eläinten viikon vihkosesta löytyy lisätietoa siitä, miten pienten lemmikkien elämänlaatua on mahdollista kotikonstein parantaa. Vihkosessa kerrotaan myös, mitä sika, kana ja kettu tarvitsevat voidakseen hyvin. Tuotantoeläinten kohdalla tarvitaan tiedon lisäksi pikaisesti uusi eläinsuojelulainsäädäntö, joka turvaa eläinten oikeuden häkittömään elämään. Olemme avanneet Yksikään eläin ei ole häkkieläin -vetoomuksen osoitteessa elaintenviikko.fi. Allekirjoitathan sinäkin vetoomuksen.

i

Maria Lindqvist on SEYn viestintäpäällikkö.

Skip to content