Näkökulma

Eläimet saivat hallitusneuvotteluissa uuden arvon

Seuraavien neljän vuoden hallitusohjelma on nyt valmis. Eläimet saivat hallitusneuvotteluissa uuden arvon, SEYn toiminnanjohtaja Kati White kirjoittaa.
04.06.2019 Kati White 3 min
Seuraavien neljän vuoden hallitusohjelma on nyt valmis. Eläimet saivat hallitusneuvotteluissa uuden arvon, SEYn toiminnanjohtaja Kati White kirjoittaa.
04.06.2019 Kati White 3 min

Seuraavien neljän vuoden hallitusohjelma on nyt valmis. Eläinten hyvinvointi nousi neuvotteluissa esiin ennennäkemättömällä tavalla. Uutiset kertoivat, että eläinasia nousi neuvotteluissa puheenjohtajien pöytään asti, ja siitä väännettiin pitkät tovit ja useampi kerta. Asiantuntijoita kuultiin useammassakin ilmiöryhmässä, ja saivatpa eläimet itse ohjelmaankin oman hyvinvointilukunsa.

Olemme ottaneet ison askeleen eteenpäin niistä aiemmista vuosista ja hallitusohjelmista, joissa eläimiä on vain sivuttu. Kiitos tästä kuuluu kaikille teille eläinten puolta pitäneille sekä niille hallitusneuvottelijoille, jotka kuulivat kansalaisia ja tekivät parhaansa. Hallituksessa istuu nyt puoluekyselymme perusteella kaksi eläimille myönteisintä puoluetta eli vihreät ja vasemmistoliitto. Samalla hallituksessa on keskusta, joka kyselymme perusteella sijoittui eläimille vähiten myönteiseksi.

 

Olemme ottaneet ison askeleen eteenpäin niistä aiemmista vuosista ja hallitusohjelmista, joissa eläimiä on vain sivuttu.

Tämän kokoonpanon tuloksena tuotantoeläimet jäivät neuvotteluissa heikoille. Keskeisimpiä kysymyksiä ei joko ohjelmassa mainita lainkaan tai kysymyksiä luvataan selvittää. Esimerkiksi porsaiden kastraatiosta luopumista ja emakoiden porsitushäkeistä luopumista selvitetään. Turkiseläimistä, maamme eläinsuojelullisesta häpeäpilkusta, ohjelmassa ei mainita sanallakaan. Samalla tämä hallitus tulee uudistamaan turkiseläinten suojelua koskevan asetuksen, eli päätös eläinten pitotavoista siis vain siirtyy hallitusneuvotteluista valtioneuvoston pöydälle.

Muita tärkeitä eläinsuojelutavoitteita saimme kuitenkin sisällytettyä hallitusohjelmaan. Esimerkiksi erittäin tarpeellinen kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on tulossa pakolliseksi. Sen puolesta olemme tehneet erityisen paljon töitä. Eläinten verkkokauppaa ryhdytään meidän aloitteestamme säätelemään, mikä on tärkeää pentutehtailun suitsimiseksi. Eläinlääkäreille tulee ilmoitusvelvollisuus perinnöllisten vikojen vuoksi lemmikeille tehdyistä toimenpiteistä, mikä puolestaan on tärkeä askel eläinjalostuksen tervehdyttämiseksi. Myös eläinsuojeluvalvontaa luvataan lisätä ja eläinsuojeluasiamiehen virka perustetaan jälleen. Vuosien kampanjointi siis tuotti näiltä osin tulosta.

Kaiken kaikkiaan: tuotantoeläinten osalta odotamme hallituspuolueilta tiukkaa vääntöä koko hallituskauden ajan. Ne asiat, joita ei hallitusohjelmassa ole sovittu, on jätetty myöhemmin sovittaviksi. Odotamme eläinmyönteisyydellä ääniä saavien puolueiden tekevän parhaansa. Eläinasia on enää kaikkea muuta kuin marginaalinen. Kiitos meidän kaikkien, jotka olemme jaksaneet eläinten puolta pitää.

 

i

Kati White on eläinlääkäri ja SEYn toiminnanjohtaja.

Skip to content