Näkökulma

Ei, elämä häkissä ei voi olla hyvä

11.03.2019 Maria Lindqvist 3 min
11.03.2019 Maria Lindqvist 3 min

Suomen turkiskasvattajat kysyvät tänä aamuna Helsingin Sanomien etusivulla: ”Voiko elämä häkissä olla hyvä?”. Mainoksen kuvituksena on marsu.

Ei, elämä häkissä ei voi olla hyvä, kiitos kun kysyitte.

Voidakseen hyvin eläimen täytyy päästä toteuttamaan omalle lajilleen tyypillisiä käyttäytymistarpeita. Se ei onnistu, jos joutuu viettämään elämänsä pienessä, pelkistetyssä häkissä. Tämä pätee kaikkiin eläimiin: niin marsuihin, sikoihin kuin turkiseläimiinkin.

Yksikään eläin ei synny ”häkkieläimeksi”.  Häkki on ihmisen keksintö, joka helpottaa ihmisen elämää ja pienentää eläintuotannosta koituvia kustannuksia esimerkiksi turkistarhoilla tai emakkosikaloissa.

Turkiskasvattajat toteavat: ”Lemmikeistä marsut, hamsterit ja kanit elävät häkeissä, joissa on pesäkolo. Vastaavissa oloissa kasvatetaan myös turkiseläimiä pesäkasvatustiloilla.” Turkiskasvattajat kertovat näin, että koska marsujakin pidetään häkissä, sen täytyy olla turkiseläintenkin osalta hyväksyttyä.

 

Yksikään eläin ei synny ”häkkieläimeksi”. 

Turkiskasvattajat ohittavat kuitenkin sen, että lemmikkikanien ja jyrsijöiden hyvään pitoon kuuluu muun muassa eläimen mahdollisuus liikkua myös häkin ulkopuolella. Lainsäädäntö myös kieltää niiden pitämisen verkkopohjalla, niillä tulee olla kuivikkeita pohjamateriaalina ja niillä tulee olla mahdollisuus piiloutua. Asioita, joita turkiskasvattajat ovat aktiivisesti vastustaneet lisättäväksi turkiseläinten pidon vaatimuksiksi.

Turkiseläimet taas viettävät häkissä koko elämänsä. Tyypillinen turkiseläinhäkki on ahdas, virikkeetön verkkopohjainen ympäristö, josta eläin ei pääse koskaan jaloittelemaan. Elämä turkishäkeissä aiheuttaa eläimille huonoa oloa. Osalla eläimistä se näkyy esimerkiksi pelkona, pentujen tappamisena, stereotyyppisenä käyttäytymisenä, apatiana ja raajojen puremisena.

Turkistarhausta on käytännössä mahdotonta toteuttaa siten, että eläinten tarpeet täyttyvät ja toiminta on samanaikaisesti taloudellisesti kannattavaa. Sen vuoksi tavoitteenamme on, että turkistarhaus lakkautetaan jo seuraavalla vaalikaudella. Samoin tavoittelemme sitä, että kaikkien tuotantoeläinten, kuten sikojen ja kanojen, häkkikasvatus kielletään. Tänä vuonna Eläinten viikon kampanjassamme muistutamme, että yksikään eläin ei ole häkkieläin.

i

Maria Lindqvist on SEYn viestintäpäällikkö.

Skip to content