Näkökulma

Kissakriisi ylitti uutiskynnyksen

SEYn jäsenyhdistysten ja muiden eläinsuojelijoiden resursseista ylivoimaisesti suurin osa käytetään kissojen auttamiseen.
28.11.2018 Maria Lindqvist 3 min
SEYn jäsenyhdistysten ja muiden eläinsuojelijoiden resursseista ylivoimaisesti suurin osa käytetään kissojen auttamiseen.
28.11.2018 Maria Lindqvist 3 min
Emo pentuineen, jo kolmas tällä viikolla, ja nyt mennään tiistaissa.Kymmeniä kissoja viikkoja pitkässä jonossa, kaikki hätäpaikat täynnä.Kissoja olisi tulossa neljästä populaatiokohteesta. Loukutus meneillään. Lisäksi useita kodinvaihtajia jonossa.

Kaikki sijaiskotipaikat täynnä, loukutuksia käynnissä useassa kohteessa.

APUA!

Nämä tekstinpätkät ovat eri puolilla Suomea sijaitsevien SEYn jäsenyhdistysten todellisia hätähuutoja tältä syksyltä. Kissoja yhdistysten ja muiden vapaaehtoisten hoiviin tulisi ovista ja ikkunoista, jos vain kaikille löytyisi paikka. Kun puhutaan apua tarvitsevien kissojen määrästä, kaikki aikaisemmat ennätykset tullaan tänä vuonna lyömään monella paikkakunnalla.

Kissakriisi on tekeytynyt jo pitkään, mutta vasta tänä syksynä asia on ylittänyt kunnolla uutiskynnyksen ja tunkeutunut muidenkin kuin eläinsuojelijoiden tietoisuuteen, kiitos #MIAUtoo-kampanjan. Onkin korkea aika, että päättäjät, viranomaiset ja tavalliset eläimistä kiinnostuneet kansalaiset ymmärtävät, minkä mittaluokan ongelmasta on kysymys.

Joka vuosi vähintään 20 000 kissaa tarvitsee hoitoa, ruokaa ja kodin. SEYn jäsenyhdistysten ja muiden eläinsuojelijoiden resursseista ylivoimaisesti suurin osa käytetään kissojen auttamiseen. Puhutaan todennäköisesti tuhansista henkilötyövuosista ja vähintään sadoista tuhansista euroista. Silti tuhannet kissat joka vuosi kärsivät ja kuolevat turhaan hoidon, ravinnon tai kodin puutteessa. Apu ei saavuta kaikkia, sillä kissoja on yksinkertaisesti liian paljon.

 

Joka vuosi vähintään 20 000 kissaa tarvitsee hoitoa, ruokaa ja kodin.

Kissakriisin juuret ovat leikkauttamattomissa, ulkona liikkuvissa kissoissa. Osa niistä on hylättyjä, osa karanneita, osa vapaana ulkoilevia lemmikkikissoja. Ulkona kulkevat kissat tekevät ulos jopa useita poikueita vuoden kuluessa. Kun varttuvista poikasista ei kukaan pidä huolta, ne kuolevat kylmään, tauteihin ja nälkään. Tai sitten ne asettuvat henkensä pitimiksi asumaan ihmisten asumusten liepeille, jossa ne saavat ruokaa ja suojaa sen verran, että pysyvät hengissä – ja lisääntyvät edelleen. Näin syntyy kissapopulaatio, joka voi koostua jopa yli sadasta kissasta ja joiden määrä on hälyttävästi lisääntynyt.Ensimmäinen ja tärkein lääke ongelmaan on kissojen leikkauttaminen. Jokainen kissa, jota ei erityisesti suunnitella käytettäväksi siitokseen, tulisi leikkauttaa. Erityisen tärkeää tämä on sellaisten kissojen kohdalla, jotka päästetään ulkoilemaan vapaasti. Lisäksi tarvitaan väsymätöntä asennekasvatusta, jotta kissoja alettaisiin hoitaa ja kohdella arvoisellaan tavalla.Vuosia eläinsuojelutyössä mukana olleena voi todeta, että kaikkia kissoja ei pystytä pelastamaan, vaikka vapaaehtoiset tekisivät kuinka paljon töitä. Ongelman ratkaisuun tarvitaan kenttätyön lisäksi tukea päättäjiltä ja viranomaisilta. Lemmikkien kontrolloimaton lisääntyminen täytyy kieltää tulevassa eläinsuojelulaissa.

On tärkeää, että kielto toimeenpannaan tehokkaasti eli asetustasolla määrätään ulkoilevat kissat leikattavaksi. Kielto antaisi myös viranomaisille työkaluja puuttua ihmisten ylläpitämiin holtittomasti kasvaviin kissapopulaatioihin. Lisäksi kissoille on säädettävä pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti, vaikka sitten portaittain määräajalla.

i

Maria Lindqvist on SEYn viestintäpäällikkö.

Skip to content