Näkökulma

Kuka ottaisi vastuun löytöeläinten kuljetuksesta?

13.06.2017 Annukka Seppävuori 3 min
Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläimiä. Kuva: Jouko Torssonen
13.06.2017 Annukka Seppävuori 3 min

Hyviä uutisia! Villiintyneet kissat vähentyvät loukutusten sekä leikkautus- ja sirutuskampanjoiden seurauksena. Asiassa ei ole mitään uutta eläinsuojelutyötä pitkään tehneille, mutta nyt samaa viestiä on tullut kolmelta SEYn jäsenyhdistykseltä, jotka ovat jo vuosia loukuttaneet kissoja aktiivisesti sekä järjestäneet leikkautus- ja sirutuskampanjoita. Esimerkiksi Hartolan seudulla ei ollut keväällä tiedossa yhtäkään kissalaumaa.

Erityisesti naaraskissojen sterilointi on ensisijainen keino ehkäistä ei-toivottujen pentujen syntyminen, mutta myös kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti auttaa vähentämään kissojen hylkäämistä, kun kissa löytyessään pääsee todennäköisemmin takaisin kotiin.

Villiintyneiden kissalaumojen määrä Suomessa on SEYn saamien tietojen mukaan viime vuosina kasvanut, joten tieto toimivasta lääkkeestä on kullanarvoinen. Kissalauma voi saada alkunsa esimerkiksi yhdestä leikkaamattomasta naaraskissasta, jota on alettu ruokkia pihapiirissä. Vuosien päästä kissoja voi olla kymmeniä. Jotain on kuitenkin pielessä, kun kissan hylkääminen on eläinsuojelulain mukaan kielletty, mutta hylätystä kissasta ei ole vastuussa kukaan.

 

Villiintyneiden kissalaumojen määrä Suomessa on SEYn saamien tietojen mukaan viime vuosina kasvanut.

Kunnilla on velvollisuus huolehtia talteen otetuista pienikokoisista seura- ja harrastuseläimistä 15 vuorokauden ajan, mutta eläinten kiinniotto ja kuljetus talteenottopaikkaan kustannuksineen jäävät yleensä vapaaehtoisten toimijoiden harteille. Tämä vie kohtuuttomasti vapaaehtoisten toimijoiden resursseja, sekä aikaa että rahaa. Lisäksi se vaarantaa eläinten hyvinvoinnin, mikäli vapaaehtoisia ei ole tarpeeksi.

SEY tavoittelee uuteen eläinsuojelulakiin useita parannuksia löytöeläinten asemaan. Muun muassa löytöeläinten kuljetus ja siitä koituvat kulut tulisi määrätä jollekin julkiselle taholle. Luontevimmin rooli sopisi uusille maakunnille. Ratkaisu on kuitenkin saatava. SEYnkin jäsenyhdistystoimijoista ja eläinsuojeluneuvojista merkittävä osa painii kissojen hylkäämisongelman kanssa.

Tänäkin kesänä alkunsa saavat lukemattomat kissanpennut, joiden emoista kukaan ei ota vastuuta. Valitettavan moni ihastelee pentuja pihapiirissään kesän ajan ja ilmoittaa niistä eläinsuojeluyhdistykselle tai löytöeläintoimijalle vasta syksyn kylmien tullessa. Siinä vaiheessa on monen pennun kannalta myöhäistä, sillä puolivuotiasta sähikäistä on pientä pentua vaikeampaa, jopa mahdotonta saada enää sopeutumaan elämään lemmikkinä, sillä puolivuotiasta ihmiseen tottumatonta sähikäistä on joskus mahdotonta saada enää sopeutumaan elämään lemmikkinä.

Jos siis törmäät tällaiseen pentueeseen, teethän kissoille palveluksen ja ilmoitat emosta ja pennuista välittömästi paikalliselle löytöeläintoimijalle. Oikein hyvää kesää kaikille Eläinten ystävän lukijoille!

P.S. Tänäkin vuonna jaamme ilmaisia En jätä koiraa kuumaan autoon -tarroja. Tilaa omasi osoitteesta sey@sey.fi tai numerosta 0207 528 420 (arkisin 10–15).

 

 

 

i

Annukka Seppävuori on SEYn viestinnän asiantuntija.

Skip to content