Artikkelit

Kosmetiikan eläinkokeet tuottavat turhaa kärsimystä

Eläinten ystävän shampoo- ja deodoranttipurkin kyljessä komeilee pupulogo. Leaping Bunny auttaa valitsemaan eläinystävälliset tuotteet.
27.03.2017 Senni Puustinen 4 min
Kuva: Milja Suonvieri
Eläinten ystävän shampoo- ja deodoranttipurkin kyljessä komeilee pupulogo. Leaping Bunny auttaa valitsemaan eläinystävälliset tuotteet.
27.03.2017 Senni Puustinen 4 min

Lähes jokaisen ihmisen arkipäivään kuuluu pitkä liuta erilaisia kosmetiikka- ja puhdistustuotteita. Saippua, shampoo, deodorantti ja tiskiaine ovat vain pieni määrä purkeista, joille on käyttöä päivittäin ja jotka moni ostaa totuttuun tapaan lähimarketin hyllyiltä. Tuotteiden valintaan vaikuttavat tottumukset, saatavilla oleva tarjonta ja vaikkapa kaverin suositukset. Monelta jää kuitenkin huomioimatta eläinten kannalta tärkein ominaisuus: onko tuotteita testattu eläinkokein?

Lääketeollisuuden käyttämät eläinkokeet ovat monelle tuttu juttu ja moni pitää niitä jokseenkin hyväksyttävänä ajateltujen hyötyjen takia. Kosmetiikan eläinkokeet tuottavat kuitenkin samanlaista kärsimystä eläimille, vaikkei kosmetiikkaa voi pitää samanlaisena välttämättömyytenä. Eettinen kuluttaja suosiikin eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Eläinystävällistä kuluttajaa auttaa eläinkokeettoman kosmetiikan sertifikaatti, Leaping Bunny.

Leaping Bunny -tunnus tuotteessa on osoitus sitoutumisesta eläinkokeettomaan kosmetiikkaan. Se on eurooppalaisten ja amerikkalaisten eläinsuojelujärjestöjen luoma kansainvälinen standardi eläinystävälliselle kosmetiikalle ja kodinkemikaaleille. Purkin kyljestä löytyvä pupulogo takaa, että tuotteen valmistuksessa ei missään vaiheessa ole käytetty eläinkokeita. Kuluttajan on kuitenkin hyvä olla tarkkana, sillä eri kosmetiikkabrändit käyttävät monenlaisia pupun kuvia tai cruelty free -sloganeita tuotteissaan ja lupaus eläinkokeettomuudesta saattaa perustua vain yhtiön omaan sanaan. Sinisillä viivoilla ja mustilla tähdillä reunustettu pomppaava pupu on luotettava sertifikaatti. Leaping bunnyn käyttöä valvotaan ja sen saadakseen yhtiöön tehdään ulkopuolinen auditointi.

Eläimet kärsivät monin tavoin

Kosmetiikan eläinkokeet voivat tuottaa eläimille kärsimystä siinä missä muitakin tarkoituksia varten eläimillä tehtävät kokeet. Mahdollisesti kovankin kivun ja kärsimyksen lisäksi elämä koe-eläimenä ei tarjoa eläimille lajityypilliset käyttäytymistarpeet täyttävää elämää. Laitosolosuhteissa eläimet eivät yleensä voi toteuttaa sosiaalista käyttäytymistään luontaisella tavalla eivätkä esimerkiksi rotat pääse kunnolla kaivamaan ja hiiret kiipeilemään. Eläinten elintila koe-eläinlaitoksella on hyvin rajattu ja eläimet elävät pääasiassa häkeissä.

Monet kokeet aiheuttavat eläimille kipua ja tuskaa. Pienimmillään eläimelle tuotettavat kipu voi vastata neulanpistoa, mutta kokeet voivat aiheuttaa kroonista, pitkäaikaista kipua tai voivat johtaa jopa kuolemaan. Erilaisten kemikaalien myrkyllisyyttä ja vaikutuksia ihmisiin arvioitaessa eläimelle annetaan tutkittavaa ainetta. Eläin kärsii mahdollisista myrkytysoireista ja joissain tapauksissa kokee myös erittäin kivuliaan myrkytyskuoleman.

Koe-eläinten kanssa työskentelevillä ihmisillä on suuri rooli eläimen kokeman kivun määrässä. Kipuun ja tuskaan vaikuttavat muun muassa se, annetaanko eläimille kipulääkettä, miten eläimiä käsitellään ja miten tietyt toimenpiteet suoritetaan. Hoitajien ja tutkijoiden käsissä on myös se, huomataanko eläinten oireilu ajoissa ja miten siihen reagoidaan. Kärsimyksen määrään vaikuttavat elinolosuhteiden ja itse kokeiden lisäksi muun muassa lopetus, eläinten tarkkailuun käytetty aika sekä tietyn eläinkannan ominaisuudet.

Eläinkoekiellot EU:ssa ja maailmalla

Maailmanlaajuisesti eläimiä hyödynnetään kokeissa valtavat määrät. Eläinkokeita koskevat direktiivit ja esimerkiksi sallitut eläinlajit vaihtelevat maittain. Hiiriä, rottia ja kaneja käytetään testeissä paljon. EU:n kosmetiikan ja hygieniatuotteiden eläinkoekielto tuli voimaan vuonna 2013. Eläinkokeilla ei saa enää testata kosmetiikkaa tai sen ainesosia. Kielto ei kuitenkaan ole aukoton eikä sitä valvota. Eläinkoekiellosta huolimatta markkinoilla siis on eläinkokein testattua kosmetiikkaa ja vain sertifiointi takaa eläinystävällisyyden.

EU:n historiallisen esimerkin jälkeen moni muu maa on seurannut perässä ja kieltänyt eläinkokeet kosmetiikassa. Valtaosa eli noin 80 prosenttia maailman valtioista sallii kuitenkin yhä kosmetiikan eläinkokeet. Kiinan markkinoilla oleville kosmetiikkatuotteille eläinkokeet ovat pääosin pakollisia. Jos yritys myy tuotteitaan Kiinaan, se ei voi saada Leaping bunny -sertifikaattia, vaikkei käyttäisikään eläinkokeita itse tuotteen valmistuksessa.

i
Mikä on Leaping Bunny?

Leaping Bunny on amerikkalaisten ja eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen luoma kansainvälinen standardi eläinkokeettomalle kosmetiikalle. Standardiin sitoutuneet yritykset eivät käytä eläinkokeita missään vaiheessa tuotteen valmistusta. Ulkopuolinen auditoija tarkistaa yritykset ennen sertifikaatin myöntämistä.

Sertifikaatin saaneet kosmetiikka- ja kodinkemikaaliyritykset tunnistaa tuotepakkausten kyljestä löytyvät Leaping Bunny -logosta.

Eläinkokeille on vaihtoehtoja

Toisin kuin moni luulee, eläinkokeet eivät ole välttämättä tarpeellisia. Eläinkokeettomat tutkimusmallit ovat kehittyneet vauhdilla viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ja kehitystä tapahtuu jatkuvasti. Eläinkokeeton tulevaisuus on siis hyvinkin mahdollinen. Eläinkokeettomat tutkimusmallit ovat luotettavia ja tulevat myös usein edullisemmiksi kuin eläinkokeet. Rahoitus on kuitenkin vielä puutteellista: eläinkokeita tuetaan huomattavasti enemmän kuin eläinkokeettomien mallien kehittämistä.

Eläinkokeettomia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kudosviljelytekniikat, tietokonemallinnukset sekä vapaaehtoisten ihmisten käyttäminen tutkimuksessa. Myös erilaisilla mikro-organismeilla, kuten bakteereilla ja kasvisoluilla voidaan tutkia esimerkiksi kemikaalien myrkyllisyyttä. Eläinkokeettomien tutkimusmallien ehdoton etu on, että ne eivät tuota kipua ja kärsimystä. Lisäksi menetelmät ovat monissa tapauksissa eläinkokeita luotettavampia: eläinten geeniperimä eroaa ihmisen geeniperimästä eikä esimerkiksi ihmisten elämäntapojen vaikutusta pystytä usein ottamaan eläinkokeissa huomioon.

Suomessa tehdään kansainvälisesti arvostettua tutkimustyötä eläinkokeettomien vaihtoehtojen parissa. Tampereen yliopiston yhteydessä toimiva Vaihtoehtomenetelmäkeskus eläinkokeille (FICAM) kehittää eläinkokeita korvaavia menetelmiä.

Kuluttajalla on merkitystä – valitse viisaasti

Mitä enemmän eläinkokeetonta kosmetiikkaa vaaditaan, sitä enemmän sitä meille myös tarjotaan. Kuluttajalla on valtaa ja sitä kannattaa käyttää. Marketin kosmetiikkahyllyä tutkiessa voi kuitenkin iskeä hätä, jos pupulogoa ei tunnu löytyvän monestakaan purkista. Valitettavasti suurimmat kosmetiikkavalmistajat eivät ole eläinkokeettomia. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy peruskaupankin hyllyltä, kun osaa katsoa. Esimerkiksi Urtekramin ja kotimaisen Lh-Beauty/Lifehairin tuotteita löytyy laajasti ja edulliseen hintaan ympäri Suomea. Eläinkokeetonta kosmetiikkaa ja erityisesti meikkejä etsiessä helpointa voi olla ensin vierailla eko- tai vegekauppojen valikoimien äärellä.

Haluaisitko suosia eläinystävällistä kosmetiikkaa, mutta peilikaapin purkkien kyljestä ei löydy vielä yhtäkään pupua? Ei kannata lannistua, vaan aloittaa uusiminen vaikkapa yksi tuote kerrallaan. Kun shampoo loppuu, valitse uusi eläinystävällisistä vaihtoehdoista. Jokainen eläinystävällinen valinta on askel parempaan. Liikkeissä kannattaa kysyä myös apua myyjältä. Näin löydät helposti sopivat tuotteet ja annat samalla viestin, että eläinkokeettomuudelle on kysyntää.

Sopivien uusien hius- ja meikkituotteiden valinnassa auttavat myös esimerkiksi asiaan vihkiytyneet Facebook-ryhmät. Esimerkiksi Vegaanikosmetiikka-ryhmässä voi kysellä hyviä vinkkejä. Kotimaisista blogeista taas esimerkiksi Rabbit Glow kirjoittaa kattavasti Suomessa saatavilla olevasta eläinkokeettomasta kosmetiikasta.

i
Mitä sinä voit tehdä?

Vaikuta kuluttamalla. Valitse kaupasta vain Leaping Bunny -logolla varustettuja tuotteita. Eläinkokeettomat kosmetiikkamerkit löydät myös tältä listalta.

Toivo eläinkokeetonta kosmetiikkaa lähikauppaasi.

Kun etsit uutta tuotetta, valitse se sertifioitujen merkkien listalta.

Kannusta firmoja sitoutumaan serifikaattiin. Ole yhteydessä suosimiisi kosmetiikka- ja kodinkemikaaliyrityksiin ja kerro, että toivot heidän sitoutuvan eläinkokeettomuuteen.

Levitä tietoa. Kerro ihmisille eläinkokeettoman kosmetiikan listasta ja suosittele kavereille eläinystävällisiä tuotteita.

Skip to content