Uutiset

Eläinsuojeluneuvoja auttaa eläintä hädässä

SEYn neuvontatyölle on tarvetta ympäri Suomen. Joukko uusia eläinsuojeluneuvojia on aloittanut työssään.
30.11.2016 Jemina Heinonen 4 min
Moni hädässä oleva eläin jäisi vaille apua ilman SEYn eläinsuojeluneuvojia.
SEYn neuvontatyölle on tarvetta ympäri Suomen. Joukko uusia eläinsuojeluneuvojia on aloittanut työssään.
30.11.2016 Jemina Heinonen 4 min

Kesällä 2016 SEY sai riveihinsä 25 uutta eläinsuojeluneuvojaa. Heistä yksi on Heljä Kurunmäki, joka toimii eläinsuojeluneuvojana Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

– Usein ensimmäiset hetket neuvontakäynnistä menevät SEYn neuvojatoiminnasta kertomiseen, sillä neuvojatoiminnan tunnettuus on vasta kehittymässä seudulla, Kurunmäki kertoo.

– Voi olla, että kysyntä ja ilmoitusten määrä tulevat kasvamaan, kunhan tieto eläinsuojeluneuvojan läsnäolosta lisääntyy, tuore neuvoja arvelee.

Heinäkuussa neuvojan työssä aloittanut Kurunmäki sanoo olevansa positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka valveutuneita ihmiset ovat eläinten hyvinvointiongelmien suhteen.

– Muutoin työ on vastannut odotuksiani. Myös viranomaisyhteistyö on sujunut hyvin, sillä alueen valvontaeläinlääkäri on minulle entuudestaan tuttu.

Turvallisuudentunnetta uuden neuvojan toimintaan tuokin se, että eläinsuojeluviranomaiseen voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.

– Puhelin- ja sähköpostineuvonta vie aikaa vajaan työpäivän verran viikossa. Määrät kuitenkin vaihtelevat päivä- ja viikkokohtaisesti paljon. Monenlaisia tapauksia on jo ennättänyt tulla vastaan, Kurunmäki kertoo.

Villiintyneet kissapopulaatiot ovat työllistäneet Kurunmäkeä eniten, kuten maaseudulla on tyypillistä. Tavallisia tapauksia ovat myös koirat, jotka elävät tarhan yksinäisyydessä, ilman vettä tai suojaa kuumuudelta tai kylmyydeltä. Kurunmäki toivoisi voivansa laajentaa osaamistaan tulevaisuudessa myös luonnonvaraisiin eläimiin liittyviin kysymyksiin. Lisäksi Kurunmäki uskoo, että työtä pidempään tehdessä kehittyy vahvempi taito lukea ihmisiä tilanteissa, joissa eläimen yleisiä elinolosuhteita arvioidaan omistajan kanssa keskustellessa.

Kattava koulutus kokelaille

SEYn eläinsuojeluneuvojaksi ei pääse noin vain, vaan tehtävään on monivaiheinen hakuprosessi. Sopiviksi osoittautuvat hakijat saavat kattavan koulutuksen, jonka läpäistyään heidät hyväksytään neuvojiksi.

– Eläinsuojeluneuvojaksi hakevalta edellytetään muun muassa hyviä tietoja eläinten hyvinvoinnista ja kokemusta eläimistä. Myös hyviä sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja painotetaan sopivia henkilöitä valittaessa, sillä neuvojan työ on pitkälti asiakaspalvelua, SEYn neuvojatoiminnan koordinaattori Ksenia Peltovuori sanoo.

Eläinsuojeluneuvojat käyvät ennen tehtävään nimeämistään kaksi viikonloppua kestävän perehdyttävän koulutuksen sekä kehittävät osaamistaan suorittamalla etätehtäviä ja opiskelemalla itsenäisesti. Noin kahden vuoden välein järjestettävän neuvojaksi perehdyttävän koulutuksen lisäksi SEY järjestää vuosittain jatkokoulutusta neuvojille.

– Joka tammikuu kokoonnumme Neuvojapäiville, jonka lisäksi neuvojat voivat osallistua SEYn aluetapaamisiin ja muihin koulutuksellisiin tilaisuuksiin, Peltovuori kertoo.

Eläinsuojeluneuvojan työhön kuuluu sähköposti- ja puhelinneuvontaa sekä neuvontakäyntejä eläinten pitopaikkoihin. Eniten eläinsuojeluilmoituksia tulee koiriin liittyen. Tuotantoeläinten pitopaikkoihin liittyvää neuvontaa ja käyntejä tehdään vähemmän, sillä tuotantoeläinten hyvinvointia koskevat ilmoitukset ohjataan pääsääntöisesti viranomaisten hoidettaviksi. SEYn neuvojat tekevät kuitenkin tiiviisti yhteistyötä viranomaisten kanssa ja voivat esimerkiksi mennä viranomaisen pyynnöstä mukaan tarkastuskäynnille.

Neuvojatoiminta on ennen kaikkea ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä, johon kuuluu olennaisena osana myös valistustyö.

– Neuvojat tekevät myös esimerkiksi kouluvierailuja alueensa kouluihin ja vetävät ELLU-eläintaitokoulutuksia lapsille ja nuorille.

Eläinsuojeluneuvojilla ratkaiseva rooli

Eläinsuojeluneuvojalle soitetaan usein, jos ei tiedetä kuinka toimia. Moni ottaa yhteyttä neuvojaan kohdatessaan lähipiirissään eläimen, jonka vointi tai kohtelu herättää huolta tai epävarmuutta.

– Kynnys soittaa eläinsuojeluneuvojalle on usein matalampi kuin yhteydenotto valvontaviranomaiseen ja ilman neuvojia moni ilmoitus jäisi todennäköisesti tekemättä, SEYn neuvojatoiminnan koordinaattori Ksenia Peltovuori sanoo.

SEYn neuvojat tekevät useilla paikkakunnilla tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Eläinsuojeluneuvoja toimii usein seulana viranomaisten ja kansalaisten välillä sekä tekee tarvittaessa tilannearvion sen suhteen, ohjataanko eläinsuojeluasia valvontaeläinlääkärille tai tarvittaessa myös muulle viranomaiselle.

– Vakavat tapaukset siirretään aina eläinsuojeluviranomaisten hoidettavaksi, mutta useimmiten eläinsuojelutapaukset selviävät onneksi neuvonnalla ja yhteistyöllä eläimen omistajan kanssa, Peltovuori kertoo.

Suurin osa SEYn eläinsuojeluneuvojien antamasta neuvonnasta liittyy eläimen päivittäiseen hyvinvointiin, kuten riittävään ruoansaantiin, ulkoiluun ja liikuntaan, liialliseen yksinoloon tai eläimen pitopaikan olosuhteisiin.

– Esimerkiksi hevonen saatetaan löytää aliravittuna vailla ruokaa tai vettä tai koira lian ja ulosteiden peitossa yksin ulkotarhasta, kertoo Pohjanmaalla toimiva eläinsuojeluneuvoja.

– Usein tulee vastaan myös tapauksia, joissa kissan- tai koiranpentu vieroitetaan liian varhaisessa vaiheessa emostaan. Tällaiset tapaukset tulevat useimmiten esiin seuraamalla eläinten myynti-ilmoituksia internetissä, ja toisinaan myös yhteydenottona eläinsuojeluneuvojalle.

Vakavat eläinsuojelutapaukset ovat usein neuvojille raskaita ja mieleenpainuvia. Eräs eläinsuojeluneuvoja kertoo tapauksesta, jossa perhe oli muuttanut toiselle paikkakunnalle, mutta perheen kani oli jätetty kuukausiksi tyhjäksi jääneen talon pihaan.

– Löydettäessä kani oli muun muassa hengityselininfektioiden vuoksi jo niin sairas, että se sinnikkäistä hoitoyrityksistä huolimatta jouduttiin lopettamaan, ikävää tapausta hoitanut neuvoja kertoo.

Toinen SEYn eläinsuojeluneuvoja muistelee tapausta, jossa henkilö oli tehnyt naapuristaan eläinsuojeluilmoituksen, kun kuuli koiraa pahoinpideltävän viereisessä asunnossa. Eläinsuojeluneuvoja ja ilmoituksen tekijä joutuivat kuuntelemaan seinän takaa kuuluvia ääniä tunteja, kunnes poliisi ehti viimein paikalle.

– Haastavia tapauksia ovat myös sellaiset, joissa lähi- tai sukulaissuhde hankaloittaa ilmoituksen tekemistä tai tilanteeseen puuttumista.

i
Jo yli sata vuotta eläinsuojeluneuvontaa
  • SEYn eläinsuojeluneuvojat ovat olleet osa suomalaista eläinten hyvinvoinnin valvontaa jo vuodesta 1902.  Nykyään SEYn neuvojatoiminta kattaa jo lähes 80 prosenttia Suomen kunnista.
  • SEYn neuvojiin voi olla yhteydessä kaikkiin eläimiin liittyvissä asioissa. SEYn yli 80 eläinsuojeluneuvojaa saavat vuodessa noin 20 000 yhteydenottoa ja neuvontakäyntejä eläinten pitopaikkoihin tehdään noin 1 500.
  • Eläinsuojeluneuvojien toiminta on vapaaehtoistyötä, mutta SEY korvaa neuvojille matkakuluja, tarjoaa koulutusta ja tukea sekä kustantaa tarvikkeita.

 

Tee eläinsuojeluilmoitus helposti netissä

Epäiletkö eläimen huonoa kohtelua? Tee eläinsuojeluilmoitus SEYn nettisivujen kautta osoitteessa sey.fi/elainsuojeluilmoitus. Voit myös ottaa yhteyttä suoraan oman alueesi eläinsuojeluneuvojaan. Neuvojien yhteystiedot löydät täältä.

Skip to content